Tal lige ud af posen om træ

Af direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark

Vi bruger løs af ressourcer, som vi godt ved ikke er evigt tilgængelige. Også byggeriet bidrager eklatant til at uddybe en klimakrise med et materialeforbrug og -produktion, som skriger på, at branchen tager ansvar og sadler om. Her og nu må vi omstille byggeriets forbrug i bæredygtig retning, og det indebærer med sikkerhed mere træbyggeri, fordi træ er fornybart og CO2-venligt.

Det var derfor forfriskende og ansvarligt, at Martin Skou Heidemann, der er formand for Træsektionen i DI Dansk Byggeri, så klart og utilsløret på DI Topmødet slog fast overfor byggeriets mange materiale-ateister, at det er tid til at tale lige ud af posen: Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvad vi vælger at bygge med, og vi vil blive nødt til at reducere vores forbrug af beton til fordel for træ.

Så hvorfor bliver vi ved med at bygge så meget med beton, når vi har træ, som ikke bruger CO2, men opsamler CO2.

Traditionen er en stor barriere. I Danmark bygger vi ikke nær så meget i træ som i udlandet, hvor projekter og erfaringer står i kø. Vi ser en træghed på det danske marked, som også afspejlede sig i regeringens klimapartnerskaber, hvor byggeriets bidrag var sørgeligt konservativt med fokus på omstilling af det eksisterende marked fremfor mere radikale visioner om bæredygtighed og CO2-reduktion.

Hvis vi herhjemme skal forbedre klimaaftrykket, så bliver vi nødt til at fravælge CO2-belastende materialer, når vi kan. Vi taler også lige ud af posen her Det er en fornybar ressource. Og så er det let og håndterbart og giver et sundt og behageligt klima, spørger Per Thomas Dahl, der beklager den træghed, som kendetegner dansk byggeri.

-, siger Per Thomas Dahl og tilføjer:

– Vi kan selvfølgelig ikke undvære andre byggematerialer. Men hvis vi vil reducere byggeriet CO2-aftryk, så kommer vi ikke uden om at reducere forbruget af de mest miljøbelastende materialer.

Træets muligheder

CLT Denmarks østrigske partner KLH har leveret til mere en 30.000 projekter verden over. Træ vejer relativt mindre end andre konstruktionsmaterialer og kan transporteres, uden at det væsentligt påvirker omkostningerne i kroner og klima.

– Kvalitet og præcision gør CLT konkurrencedygtig i alt byggeri. Vi har således leveret CLT til restaureringen af det 850 år gamle Nyborg Slot til glæde og tilfredshed hos bygherre, arkitekt og tømrere, fortæller Per Thomas Dahl.

CLT Denmark forventer dog, at det træbyggeri i de kommende år vil blive efterspurgt af fx den almene sektor og de store pensionsselskaber, der både har fokus på det konkrete byggeregnskab, men også et stærkt engagement i at bygge bæredygtigt og sundt.

– Bygherrer og arkitekter ved godt, at træ er det mest CO2-venlige byggemateriale. Der er derfor vilje til at finde løsninger med massivtræ, og en lang række grønne certificeringsordninger hjælper til i forbindelse med projektering, udførelse, drift og nedbrydning.

– Det betyder heldigvis bedre dokumentation for de enkelte byggematerialers klimaaftryk, understreger Per Thomas Dahl, som i dag godt tør love, at der vil komme meget mere træ i alle former for byggeri.

Download